Agenda Construcțiilor: Două decenii în avangarda arhitecturii, prin inovație și viziune.

La ce proiecte de design lucrați în prezent?

Pentru compania noastră, 2023 a fost un an de dezvoltare, timp în care am reușit să ne îmbogățim portofoliul cu proiecte complexe de utilizare mixtă. Aceste proiecte combină elemente artistice, sociale și culturale cu facilități care vizează sprijinirea inițiativelor antreprenoriale. Acestea sunt situate atât în capitală, cât și în diverse alte orașe din țară, însumând o suprafață de aproximativ 300.000 de metri pătrați. Acestea integrează spații rezidențiale, comerciale și hoteliere, contribuind la crearea unor medii urbane complete și funcționale. Pe lângă acestea, avem și proiecte rezidențiale care însumează aproximativ 700.000 de metri pătrați în prezent în dezvoltare. Pe segmentul de retail, activitatea noastră rămâne dinamică, implicând atât proiecte noi, cât și extinderi sau reamenajări ale spațiilor existente. Majoritatea acestora sunt în stadiu de autorizare, pregătindu-se pentru începerea construcției.

 

Cum a evoluat activitatea biroului în 2023 și care sunt estimările dumneavoastră pentru 2024 și ulterior?

Anul acesta marchează o piatră de hotar semnificativă – două decenii de activitate în domeniul arhitecturii. Reflectând la această perioadă, suntem încântați să observăm evoluția constantă a biroului nostru atât pe plan intern, cu o echipă în continuă extindere, cât și pe plan extern, prin diversitatea și amploarea proiectelor noastre. În plus, deschiderea noului nostru birou în Australia reprezintă un moment semnificativ de cotitură în istoria companiei, cu proiecte în desfășurare deja. Din perspectiva financiară, anul 2023 a fost un an de creștere, cu o cifră de afaceri care a depășit performanța anului financiar anterior. Cu toate acestea, succesul lui Răzvan Bârsan + Partners nu este măsurat exclusiv în cifrele de afaceri. Ne măsurăm realizările prin varietatea și calitatea proiectelor finalizate, numărul de profesioniști calificați și calitatea și cantitatea parteneriatelor stabilite. Acesta este adevăratul barometru al succesului în arhitectură.

 

Ce tendințe în design observați în dezvoltarea noilor proiecte?

În domeniul arhitecturii și designului, observăm în prezent câteva tendințe dominante. Sustenabilitatea este, fără îndoială, cea mai semnificativă dintre acestea. În proiectarea clădirilor de birouri, spațiilor comerciale și hoteluri, punem un accent tot mai mare pe eficiența energetică, utilizarea materialelor durabile și minimizarea impactului ecologic. Pentru mulți dezvoltatori, respectarea standardelor precum certificările LEED sau BREEAM a devenit esențială. Alte tendințe actuale se concentrează pe designul urban, încorporarea interacțiunii comunității și crearea de spații de vânzare. În plus, există o abordare inovatoare în sectorul hotelier. Utilizarea materialelor durabile și reciclabile este, de asemenea, o prioritate, contribuind la reducerea impactului asupra mediului. Aceste tendințe reflectă o conștientizare tot mai mare a importanței durabilității și a responsabilității sociale în designul arhitectural.

 

Ați observat modificări în ceea ce privește cererea de construcții cu eficiență energetică ridicată, având în vedere criza energetică actuală și obligația de a proiecta NZEB?

În contextul actual, asistăm la o cerere în creștere pentru construcții cu eficiență energetică superioară. Până de curând, ideea clădirilor cu energie aproape zero (NZEB) era considerată mai mult o tendință. Acum, acest concept a devenit un standard obligatoriu în construcții. În proiectele recente, ne-am concentrat nu doar pe eficiența energetică a locuințelor, ci și pe optimizarea consumului de energie în spațiile publice și pe utilitățile integrale ale ansamblurilor. Observăm o preferință tot mai mare pentru casele cu impact ecologic minim, reflectând o conștientizare sporită a importanței durabilității în viața de zi cu zi. Această conștientizare nu vine doar de la clienți, ci și de la utilizatorii finali. Asistăm la schimbări semnificative în modul în care societatea percepe construcțiile și mediul înconjurător, iar ca profesioniști în domeniul arhitecturii, suntem încântați să contribuim activ la această evoluție.

 

Care sunt obiectivele voastre de dezvoltare ca firmă pe termen scurt, mediu și lung?

Planurile noastre se concentrează pe conceperea și executarea proiectelor de arhitectură care se remarcă prin amploarea, unicitatea și inovația lor, respectând în același timp cele mai înalte standarde de calitate. În plus, ne angajăm în dezvoltarea profesională a echipei noastre, folosind cele mai avansate aplicații software de proiectare și coordonare și concentrându-ne pe îmbunătățirea continuă a experienței și unității echipei. În toate activitățile curente, ne străduim să ne depășim și să evidențiem spiritul inovator și viziunea companiei noastre – calități esențiale care ne mențin în fruntea domeniului arhitectural.

Link către articol: https://agendaconstructiilor.ro/files/arhitectura-proiectare/rb-p-doua-decenii-in-avangarda-arhitecturii-prin-inovatie-si-viziune