Les Dedans: Arhitectura ca platformă de interacțiune și negociere.

Pentru cititorii care nu sunt familiarizați cu activitățile RBP, să oferim o succintă prezentare a istoriei companiei, a gamei de servicii oferite, precum și a unor premii primite de firma de arhitectură de la instituții prestigioase din domeniu.

Am înființat biroul nostru în 2013. Începând cu anul 2017, angajații noștri cei mai vechi au devenit parteneri, iar începând cu anul 2023, avem zece angajați în compania principală și 20 de foști angajați care sunt parteneri cu care colaborăm prin intermediul propriilor lor companii. Împreună cu echipa internă și partenerii de proiectare, oferim servicii complete de proiectare, specializându-ne în arhitectură, structură, instalații, siguranță la incendiu, sistematizare verticală, studii specifice precum studii nZEB, design și amenajare interioară, precum și managementul proiectului.

Printre cele mai recente premii se numără ACDA Architecture, Construction & Design Awards în anul 2022 pentru proiectul “Water to Wine” în categoria concept. De asemenea, în 2022, Luxury Lifestyle Awards ne-a recunoscut pentru Best Luxury Residential Renovation Development pentru “H VICTORIEI 139”. În 2021 și 2020, am primit premii din partea publicațiilor The Times și Investing in Property pentru Best Project cu “Central District Lagoon City”, și The Exclusive Project cu “Crown Towers”. În 2020, revista Forbes ne-a onorat în categoria Best Office Buildings pentru “H Victoriei 109”.

RĂZVAN BÂRSAN+PARTNERS, o firmă de arhitectură laureată cu numeroase premii naționale și internaționale, și-a concentrat activitatea în ultimii douăzeci de ani pe valori precum excelența, consistența, comunicarea și eficiența. Adresându-ne unui public educat, care recunoaște rolul arhitectului în societatea contemporană și în calitatea vieții, echipa RBP își depășește limitele cu fiecare proiect. Am discutat cu fondatorul firmei de arhitectură, Răzvan Bârsan, un lider vizionar care nu se teme să riște: “Toate proiectele noastre exprimă convingerea noastră că arhitectura se naște la intersecția imaginației, esteticii și utilității, precum și a responsabilității sociale și a celei față de mediu.” – Răzvan Bârsan, CEO

Odată cu tranziția către capitalism și economia de piață, firmele, societățile și companiile, indiferent de domeniul de activitate, și-au rafinat mesajul și au devenit mărci distincte în cadrul misiunii, viziunii și valorilor pe care le asumă și le promovează. Care sunt acestea în cazul RBP, și ce considerați că vă diferențiază de concurență?

Proiectele pe care le întreprindem sunt acelea care au un impact pozitiv nu doar asupra vieții clienților noștri, ci și asupra calității orașelor și comunităților. Încercăm să ne imaginăm locuri pline de semnificație, care au puterea de a evoca emoții și de a aduce oamenii împreună. Experiența acumulată de-a lungul atâtor ani ne-a învățat că o arhitectură de calitate nu poate fi grăbită; are nevoie de timp. Fiecare proiect este rezultatul efortului colectiv al echipei și necesită o strânsă colaborare între arhitecți, urbanisti, designeri, ingineri și profesioniști din domenii conexe. Pentru noi, arhitectura reprezintă de fapt o platformă de interacțiune și negociere care aduce împreună clienți, designeri, tehnicieni, contractori și producători. Impunând cele mai înalte standarde de calitate și disciplină în muncă, ne asigurăm sustenabilitatea proiectelor noastre, durabilitatea și valoarea designului, prin atenția obsesivă la detalii, capacitatea clădirii de a îmbunătăți mediul natural și construit, precum și flexibilitatea și capacitatea sa de a satisface nevoile clienților.

Care este contribuția arhitectului în societate? Este el unul dintre cei care pot contribui la “binele mai mare” al umanității?

Arhitectura, prin natura sa, este un domeniu care se adaptează constant la condițiile de mediu, dând naștere soluțiilor pentru probleme specifice, locale, sau generale, precum cele generate de schimbările climatice. Când schimbați perspectiva către beneficiar, importanța spațiilor verzi, a tehnologiilor durabile și a evitării congestiei în construcții devine clară. O altă strategie care funcționează minunat este mărimea zonelor pietonale și designul unui flux fluid care nu include vehicule, de exemplu. Climatul unui oraș, fie el natural sau tendințe viitoare, este extrem de important în design. Dacă un material sau o structură nu este potrivită pentru o anumită temperatură, nu o folosiți. Vorbind despre creșterea nivelului mării, mulți clienți achiziționează proprietăți în zona de coastă, de exemplu, ceea ce contribuie doar la distrugerea liniei de țărm. O strategie eficientă ar fi ca aceste proprietăți să fie amplasate la distanțe considerabile, cu zone pietonale aproape de apă, consolidate cu ajutorul noilor tehnologii.

Se schimbă puțin lucrurile pentru noi în acest sens, în ceea ce privește sustenabilitatea, pentru o viață mai bună?

Odată cu intrarea în vigoare a directivei privind Clădirile cu Consum de Energie Aproape Zero la începutul anului 2021, am început să discutăm această problemă împreună cu inginerii. Observăm schimbări în ceea ce privește utilizarea echipamentelor de instalare cu performanțe ridicate sau cel puțin optimizate pentru consum redus și niveluri scăzute de poluare, precum și prin recomandarea diferitelor sisteme sau materiale potrivite din punct de vedere termic. Cel mai mare impact se observă la investitorii de complexe rezidențiale cu peste 50 de unități locative, unde implementarea standardelor nZEB este deja ceva obișnuit.

De ce ai ales arhitectura? Este un vis din copilărie?

În copilărie, multe lucruri mă fascinau: arta, muzica; nu am pornit cu gândul de a deveni arhitect. Cred că, într-un fel, am dat peste arhitectură, sau arhitectura a dat peste mine. Dar începând din acel moment, am fost cucerit complet. Biroul de arhitectură este ca un copil pentru mine, iar această afacere și stilul de viață mi-au adus atât de multă satisfacție. Inspiratia apare când o invoci și ești pregătit pentru ea; o găsesc în natură, în obiecte, în oameni și în suflet. Spun asta pentru că dacă nu investești sentimente în acest domeniu, ești pierdut de la început. Sunt ca un copil curios și entuziast. De fiecare dată când citesc un brief al proiectului, mă gândesc imediat la bugetul disponibil, la eventualele limitări sau dacă putem propune un concept care să iasă în evidență cu adevărat.

Ai vreun proiect favorit?

Lagoon City este probabil cel mai interesant proiect în curs de dezvoltare în România în prezent. Este un complex urban care cuprinde hoteluri, spații rezidențiale și o lagună artificială pe o suprafață uriașă în București, dar și în Budapesta, Ungaria. Există și Above Residential, un concept unic de complex rezidențial de lux care combină tehnologiile durabile cu apartamente de lux. Și Histria Towers este un proiect îndrăzneț în Constanța, care își propune să revigoreze o veche zonă industrială. Nu în ultimul rând, Skytower Interior Design este cea mai înaltă clădire de birouri din București. Am reîmprospătat designul interior, adaptându-l la noile tehnologii.

Care sunt tendințele actuale în arhitectură și design?

Observăm o diversitate în tipul de cereri primite, atât de la clienți privați, cât și de la mari investitori. Cu siguranță dedicăm o mare parte din timpul nostru procesului creativ, iar arhitectura pe care vrem să o materializăm este modernă, îndrăzneață și actualizată pentru secolul tehnologiei. Viziunea estetică trebuie să impresioneze fără a compromite funcționalitatea, facilitățile pentru utilizatori și fără a afecta negativ zona în care se dezvoltă.

La fel ca și alte domenii influențate de digitalizare și noile tehnologii, arhitectura și designul se aliniază cu noile tendințe, afectând nu numai piața construcțiilor, ci și forța de muncă și productivitatea. Este inteligența artificială un instrument benefic? Aveți în plan să digitalizați propria activitate?

În dorința de a-și optimiza procesele, societatea se află într-o dezvoltare continuă. Constant apar pe piață noi software-uri, cu scopul de a ne ușura munca, de la arhitectură la managementul proiectelor. Discutăm despre un nou mediu de lucru prin utilizarea tehnologiilor VR, care pot completa fluxurile de lucru tradiționale și ne pot ajuta să asistăm un nou univers, cel virtual – Metaverse. Designul experimental al Metaverse este un proiect colateral pe care îl dezvoltăm, cu proiecte emblematice care își vor găsi folosința fie în colțuri îndepărtate ale lumii, fie vor beneficia de noile tehnologii pe care le folosim, inclusiv inteligența artificială. În Metaverse, arhitecții se vor concentra pe modelarea tridimensională și își vor integra cunoștințele profesionale în mai multe domenii: interfață de utilizator, design de conținut și de ce nu, design de personaje. Dar și provocările sunt multiple pentru noi: Vom avea limitări în ceea ce privește arhitectura? Putem dezvolta fantezii despre orașul ideal? Ce fel de arhitectură vom folosi? Va fi universul infinit? Abia așteptăm să implementăm procesul arhitectural al noii ere!

Articol: Les Dedans, VOL 1, 2023