Bamiyan Gateway Museum

Conflictele recente care au afectat regiunea Bamiyan din Afganistan au inspirat UNESCO să înceapă procedurile pentru construirea unui centru cultural care să contribuie la păstrarea identității și bogăției culturale a zonei.

Unicitatea Afganistanului apare din populația sa multietnică, un mozaic multicultural care compune o țesătură identitară culturală complexă. Ciocnirea interculturală a fost cea care a cultivat conflictele de-a lungul istoriei țării, dar este și ceea ce o face un punct de plecare interesant în dezvoltarea de soluții pentru o problemă mondială precum interculturalitatea. În acest scop, credem că Bamiyan ar reprezenta locația perfectă pentru un simbol al comunicării interculturale, o platformă pentru schimburi culturale și etnice.

Principala noastră preocupare în proiectarea Centrului Cultural Bamiyan a fost înțelegerea nevoilor principale ale zonei – caracterul practic și funcționalitatea – și furnizarea unei soluții de design autentice și captivante, care să rămână fidelă atributelor locației, cu accent pe moștenirea culturală și identitatea comunității locale.

Centrul va ajuta, de asemenea, să facă cultura afgană vizibilă la scară globală și să conecteze societatea sa la realitățile globale. Prin urmare, Bamiyan ar putea deveni nu doar o „Poartă către India”, ci și o „Poartă către Cunoaștere”.

Am dezvoltat o clădire care celebrează multiculturalitatea surprinzând procesul activ de schimb de informații. Clădirea văzută în diagonală reprezintă un pasaj sau o poartă simbolizând acel moment unic în timp în care cineva este în proces de învățare. Am dezvoltat o formă fluidă, ușoară și organică inspirată din arhitectura locală.

Pentru fațadă am decis să folosim materiale locale – paie și noroi – și, de asemenea, reciclate, precum cutii de aluminiu și sticle standard de plastic de 2L. Acest sistem inovator va asigura economii importante de energie, dar, în același timp, va mobiliza oameni din întreaga lume pentru a contribui la crearea acestui centru cultural.

Location:

Bamiyan - Afghanistan