Frumoasa şi Bestia

Construită în 1911 de arhitectul român Toma Dobrescu, clădirea de pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 46 a trecut recent printr-un proces de reînnoire care a readus-o la viață. Traversând bulevardul, privitorul este intrigat de contrastul dintre două clădiri identice și oglindite, una care poartă intervenția noastră contemporană, iar cealaltă care oferă mărturie despre trecut. Adăugările contemporane integrate, cum ar fi elementele tehnologice, sunt păstrate la vedere și proiectate în conformitate cu arhitectura originală. Intervenția pune accent pe detalii care sunt specifice stilului arhitectural al secolului trecut: pardoseli din lemn de esență tare și încrustații ale pereților și tavanelor, scara din lemn care a fost restaurată minuțios, lemnul și armăturile metalice, structura originală din lemn de acoperiș, detaliile fațadei. Mansarda găzduiește un spațiu deschis, multifuncțional, mobilat cu cherestea și cărămidă într-o manieră minimalistă.

Pentru reconversie și restaurare, arhitecții au folosit elemente contemporane necesare funcționalității spațiului. Intervenția subtilă păstrează frumusețea vechii clădiri fără a deteriora elementele arhitecturii originale.

Câștigător al concursului “ANUALA DE ARHITECTURĂ BUCUREȘTI 2018” secțiunea “Architecture, Conversion and Restoration” – premiul I!

 

Location:

Bucharest - Romania

Photo:

Anatol Struna