Guggenheim Museum

În urma unui „Studiu de concept și dezvoltare” detaliat realizat de Fundația Guggenheim, orașul Helsinki a rezervat un sit proeminent pe malul apei pentru viitoarea locație a acestui prestigios muzeu. Concursul de arhitectură care a fost lansat la scurt timp după a doborât recordul mondial, cu un număr uimitor de înscrieri.

Se preconizează ca Guggenheim Helsinki să organizeze și să prezinte expoziții importante la nivel internațional de lucrări de artă din secolele XX și XXI, fiind în același timp specializat în arta și arhitectura nordică.

Situl este situat în zona Eteläsatama, sau South Harbour, un spațiu urban de mare importanță națională și culturală, aproape de centrul istoric al orașului și imediat vizibil pentru vizitatorii care sosesc pe mare.

Când am început să desenăm primele schițe, accentul a fost pus pe găsirea unor conexiuni, fără a uita cea mai importantă legătură dintre toate: cea a clădirii în sine la locul său. Indiferent de caracterul său de sine stătător, prezența unei noi piese de arhitectură va crea inevitabil un nou peisaj, așa că ne-am concentrat pe necesitatea de a descoperi arhitectura pe care o caută situl însuși, devenind un simbol pentru oraș.

Am încercat să creăm o clădire care să ofere adăpost imaginației și care să poată hrăni subconștientul și să găzduiască viața de zi cu zi. Ne-am imaginat o structură care aruncă umbre, dar care exercită o prezență fizică redusă în cadrul orașului.

Un alt aspect cheie a fost obținerea unui spațiu pentru educație care să încurajeze procesul de învățare pentru toate publicurile. Întreaga clădire este multifuncțională pentru a susține o varietate de utilizări la care toată lumea poate participa.

Proiectul preia provocarea complexă de a evita barierele pietonale. Copertina oferă un efect dramatic protejând în același timp piața publică în pantă. Aceasta oferă o zonă publică puternică, care seamănă cu un amfiteatru în aer liber. Vizitatorii au de ales între a explora interiorul sau exteriorul clădirii. La exterior, o „centură” pietonală înconjoară unitatea principală, invitând oaspeții la o plimbare ascendentă pe fațadă. Spațiul public este extins pe un acoperiș accesibil care include restaurante și o grădină publică unde vizitatorii pot continua să se plimbe în timp ce se bucură de o vedere panoramică a împrejurimilor.

Scopul este de a îi face pe oameni o parte activă în viața clădirii, explorând-o, fiind văzuți, pur și simplu venind împreună pentru o plimbare în timp ce admiră frumosul în aer liber și exponatele.

Complexul este similar cu o schemă urbană: o colecție de clădiri concepute să funcționeze la fel ca un oraș, în urma împărțirii între spațiul public, exterior și cel semi-public interior, prin utilizarea variațiilor de scară, textură, culoare și material.

Schema se bazează pe o serie de unități, în care zonele intermediare generează forma clădirii și formează o rețea de „străzi”.

Location:

Eteläsatama, Finland