Annual Arch Nomination | OAR 2015

În fiecare an, Ordinul Arhitecților din România celebrează și recompensează lucrările arhitecților români din întreaga lume. Tema principală a acestui an se concentrează pe modalități de „Construire a comunității” și cuprinde diverse evenimente, cum ar fi festivități de premiere, ateliere, prelegeri și dezbateri care au loc pe parcursul mai multor luni.
Anul acesta, propunerea noastră pentru Concursul de design al Centrului Cultural Bamiyan a primit o nominalizare la secțiunea Arhitectură neconstruită. Așa cum a subliniat juriul, proiectul proiectat de arhitecții Răzvan Bârsan și Alexandru Opriță conține un mesaj social profund de pace și reconciliere, deoarece se străduiește să „construiască comunitatea în jurul culturii”.
Ceea ce am apreciat cel mai mult la Anuala de Arhitectură din acest an este faptul că organizatorii au făcut eforturi pentru a construi efectiv o comunitate. Și de data aceasta nu a fost vorba doar de reunirea comunității de arhitecți și profesioniști din domenii conexe, ci de începerea unui dialog între designeri și oamenii pentru care proiectează.
Primul pas a fost organizarea unei expoziții în aer liber într-o piață publică unde toată lumea să poată admira lucrările și să cunoască cele mai recente proiecte. De asemenea, seria de dezbateri publice își propune să încurajeze oamenii obișnuiți să se implice mai mult în viața orașelor lor.
Aceste acțiuni ne inspiră să credem că în viitorul apropiat relația dintre designeri și „străini” va deveni mai intimă, rezultând o calitate sporită a proiectelor și a stilurilor noastre de viață.