Calea Victoriei 200

Atunci când se ocupă de contextul urban istoric, orice inserție arhitecturală ar trebui să țină cont de valoarea inerentă a arhitecturii deja prezente, punând în joc contemporanul.

Principala provocare a propunerii noastre arhitecturale a fost aceea de a găsi echilibrul între vechi și nou, cu privire la clădirile din jur și clădirea de pe teren, folosind o abordare actuală a intervenției.

Accesul la șantier a fost cheia soluției noastre arhitecturale, având în vedere lățimea îngustă a șantierului. A fost esențial să creăm o intrare primitoare și intrigantă, care să aducă interes pentru pietoni, deoarece conectarea noilor funcții la viața orașului a fost unul dintre obiectivele noastre principale.

O altă provocare a fost găsirea unei expresii arhitecturale care să intervină între cele două clădiri de pe șantier, în ceea ce privește nou vs. vechi, și în raport cu funcționalitatea spațiului. Diferitele funcții sunt separate pe verticală: parterul și primul etaj sunt în principal publice, etajele al doilea și al treilea în principal zone de birouri, iar etajele al patrulea și al cincilea rezidențiale, care au generat aspectul fațadei. Grila de fațadă aduce ritm aspectului general al clădirii.

Parterul clădirii noi și ultimul etaj al celui vechi (proaspăt adăugat) sunt complet transparente. Folosirea sticlei extinde interioarele și este un mijloc de comunicare între zonele private și cele publice, păstrând totuși un anumit nivel de intimitate.

Un alt element care creează un dialog între intervenția noastră și împrejurimi este consolul aparent lipsit de greutate de deasupra clădirii existente îndreptat către muzeul „George Enescu”, un monument de arhitectură amplasat chiar peste Calea Victoriei care are un aspect copleșitor. Consolul găzduiește sub un loc pentru evenimente, lansări de cărți și expoziții temporare, care funcționează bine în relație atât cu biblioteca găzduită la etajele inferioare ale clădirii existente, cât și cu spațiul deschis de coworking de la etajul doi al noii clădiri.

Clădirile vechi și noi sunt articulate printr-un spațiu public, liber de obstacole și care poate găzdui o varietate de activități, precum expoziții de artă în aer liber, precum și cafenele, retail, birouri. Intervenția își propune să ofere o calitate înaltă atât pentru pietoni, cât și pentru utilizatorii clădirii.

Un alt aspect foarte important asupra căruia ne-am concentrat a fost crearea unui nivel foarte ridicat de confort și durabilitate, adaptat fiecărei funcții, prin mijloacele tehnologiei. Astfel, am preferat folosirea surselor de energie regenerabilă, precum pompele de căldură geotermale, panourile solare și fotovoltaice pe terasă. În plus, toate spațiile interioare sunt ventilate natural.

Location:

Bucharest - Romania