Cube House

Proiectul de casă unifamilială, cu o suprafață de 215 mp, se concentrează pe niște direcții clare stabilite de la bun început între arhitect și beneficiar.

Din punct de vedere funcțional, accentul s-a pus pe fluiditatea spațiilor interioare, iar organizarea zonei de zi ilustrează cel mai bine acest concept. Aspectul care ne-a preocupat, în special, a fost comunicarea vizuală dintre spațiile interioare și curte prin suprafețele mari vitrate, poziționate între living și terasă. Din punct de vedere estetic, am ales un limbaj arhitectural clar și bine definit, cu volume simple și un număr limitat de texturi.

Am explorat materialitatea cărămizii sub diferite forme, urmând totodată o estetică de inspirație industrială prin îmbinarea pergolelor metalice și a tâmplăriei gri antracit. Registrul superior, simplu, alb și marcat pe fațada principală printr-o singură fereastră, este poziționat într-o consolă peste volumul inferior, iar cărămida a avut rolul de a da greutate și sens acestui gest cu rol estetic. Din motive de intimitate față de stradă, dar și pentru a filtra lumina soarelui, pe latura de sud am folosit un detaliu de tunel din cărămidă care ascunde o fereastră în living.

Fără a propune o schimbare de paradigmă în ceea ce privește estetica locuinței, proiectul integrează și răspunde condițiilor de amplasament ale unei subdiviziuni recente, unde referirea la un stil arhitectural unitar nu era o opțiune.

Location:

Corbeanca - Romania

Photo:

Anatol Struna

Collaboration:

Hertz Studio