În vizită la Marazzi | Modena 2014

Marazzi este unul dintre cei mai importanți producători de plăci ceramice la nivel mondial, aducând inovații în domeniu atât în ​​materie de estetică, cât și de tehnologie. Echilibrul dintre aceste două aspecte a fost întotdeauna scopul Marazzi, motiv pentru care arhitecții și-au manifestat un mare interes de a folosi în proiectele lor cel puțin unele dintre cele peste 3500 de produse ale companiei.

Un alt aspect pentru care Marazzi s-a arătat mereu interesat este stabilirea unei linii de comunicare eficientă cu clienții lor prin intermediul profesioniștilor arhitecturii. Un exemplu în acest sens este vizita la fabrica Marazzi din Sassuolo – provincia Modena -, prima fabrică a companiei, înființată în 1935. Vizita a fost organizată de compania românească Pazo și partenerii acestora de la Marazzi Italia și s-a concentrat pe prezentarea profesioniștilor în arhitectură a modului în care sunt realizate produsele și a diferitelor posibilități de utilizare în tot felul de proiecte.

Prima întâlnire cu reprezentanții companiei a inclus o prezentare inspirată a istoriei companiei – de la prima lor „fabrică de carton” (numită astfel datorită caracterului perisabil al clădirii) până la o companie multinațională răspândită în întreaga lume. Am aflat că Marrazzi a fost compania care a brevetat tehnica singlefiring, care a devenit rapid unul dintre cele mai utilizate procese de producție din lume.

Multe dintre modelele de faianță produse de Marrazzi poartă numele unor arhitecți și designeri de renume internațional – de exemplu, faimoasa faianță Triennale proiectată de Gio Ponti și Alberto Roselli.

Am fost foarte impresionați de vizita la fabrică, unde am putut observa modul în care sunt realizate de fapt plăcile pe care le folosim adesea în design-urile noastre. Cu siguranță, tehnicile s-au îmbunătățit semnificativ față de vechile modalități folosite cu zeci de ani în urmă, iar calitatea produselor finite este încă unul dintre punctele forte ale companiei care o fac lider în acest domeniu.

În prezent, producția din fabrică poate susține orice solicitare – atât calitativ cât și cantitativ. Deoarece noi înșine suntem interesați de inovație, ne-am simțit inspirați de sistemele pe care le-am observat în fabrică – jaluzele ceramice, plăci mari găurite pentru a se potrivi sistemelor de fațadă ventilată, tot felul de fitinguri și opțiuni de tăiere care fac practic utilizarea plăcilor ceramice – atât în ​​interior, cât și în exterior – la fel de naturale ca materialele din care sunt fabricate.