Venice Architecture Biennale | 2014

O dată la doi ani, orașul plutitor Veneția devine un punct fierbinte pentru profesioniștii și amatorii de artă, arhitectură, design și arte plastice de tot felul, care se adună pentru a experimenta Bienala de Arhitectură. De la înființarea sa în 1980, Bienala a devenit o referință importantă în lumea arhitecturii și fiecare ediție aduce în discuție probleme interesante privind practica arhitecturii, estetică, materiale, tehnologii și moduri de gândire și de construcție în general.

Spre deosebire de atmosfera oarecum pesimistă a expoziției principale, care spune practic că orașele își pierd individualitatea și arhitectura începe să pară uniformă și blândă, pavilioanele naționale prezintă povești diferite și rafinate care contrazic ideea de uniformitate.

Încă o dată, Bienala a confirmat ideea că arhitecții trebuie să fie mereu la zi și că arhitectura este un proces de învățare fără sfârșit. Dinamica contextului social, economic sau politic care influențează probabil munca noastră ca arhitecți pare să avanseze rapid, iar viteza de absorbție a schimbării și de adaptare la aceasta este o condiție vitală în practica noastră. În afară de toate acestea, am observat încă o dată importanța de a fi oarecum altruist și extrem de concentrat atunci când creăm o nouă clădire, deoarece prezența acesteia va afecta de obicei un număr mai mare de oameni în mai multe moduri decât am putea anticipa sau controla vreodată în prealabil.